Faktaboks

Pablo Casals

Pau Casals

Uttale
casˈals
Født
29. desember 1876, El Vendrell, Catalonia (Spania)
Død
22. oktober 1973, Puerto Rico
Pablo Casals
Pablo Casals, fotografert i forbindelse med en konsert i USA, cirka 1915–1920.
Av /USA Library of Congress.

Pablo Casals var en katalansk-spansk cellist. Han blir sett på som den største cellisten i sin tid, men var også dirigent, komponist og fredsforkjemper. Som den første cellisten i verden virket han først og fremst som solist, noe som tradisjonelt bare var et supplement for cellister.

Musikalsk var Caslas både dypt rotfestet i en romantisk musikkestetikk, samtidig som han også var en av de største innovatørene i cellospillets tekniske utvikling. Blant hans innovasjoner kan nevnes den komplette friheten av buearmen, som ikke lenger lå tett inntil kroppen, samt strekkingen av fingrene for å unngå hyppige posisjonsskift og for å bruke portamento først og fremst på en diskré og heller usentimental måte.

Han var også en karismatisk person som fascinerte så å si alle som ble kjent med ham, noe som bidro til hans globale popularitet.

Blant komponistene som har tilegnet verker til Casals er Arnold Schönberg, Aleksandr Glazunov, George Enescu, Heitor Villa-Lobos og Louis Vierne.

Biografi

Barndom

Casals ble født i en liten by i Catalonia. Faren var organisten Carles Casals Riba, og moren Pilar Defilló Amiguet. Hun var opprinnelig fra Puerto Rico, og hadde vært farens pianoelev. Faren ble Casals første musikklærer. Gutten fikk lære piano, ble korsanger, spilte fluviol (en slags pikkolofløyte) og fiolin og fikk orgeltimer fra tiårsalderen. Som elleveåring hørte han en cello og ble besatt av instrumentet.

Moren kjempet for at gutten skulle satse på en karriere som cellist. Hun forlot ektemannen og flyttet med sin da tolv år gamle sønn til Barcelona. Læreren de neste fem årene var José García, men gutten begynte snart å sette spørsmålstegn ved den etablerte celloteknikken og skulle aldri ha noen cellolærer senere. Med anbefaling fra Isaac Albéniz reiste han som sekstenåring til Madrid. Så gikk veien videre til Brussel og Paris, men til syvende og sist returnerte Casals til Barcelona der han fikk undervise ved konservatoriet og opptrådte som orkester- og kammermusiker.

Solistkarriere tidlig på 1900-tallet

I 1899 dro Casals til Paris hvor han fikk sitt internasjonale gjennombrudd og begynte på en karriere som cellovirtuos som førte han verden rundt, blant annet til USA, Sør-Amerika og Russland, men óg til europeiske storbyer som Berlin og London. Han spilte mellom 150 og 200 konserter i året.

Casals dannet i 1905 sammen med Alfred Cortot og Jacques Thibaud en ypperlig trio som spilte sammen i nesten tretti år. Etter hvert satt de av en måned av året for å reise rundt og spille konserter som venner. Fra 1908 dirigerte Casals også.

I denne perioden levde han i nesten sju år sammen med den portugisiske cellisten Guilhermina Suggia. Etter et opprivende brudd giftet han seg med den amerikanske mezzosopranen Susan Metcalfe. De levde i en periode i New York, blant annet under første verdenskrig, men Casals lengtet tilbake til Catalonia, der Metcalfe følte seg fremmed. De gikk fra hverandre i 1928.

I 1919 dannet Casals et eget orkester i Barcelona, og fra 1925 organiserte han konserter for arbeiderbefolkningen.

Eksil i Frankrike

Horszowski, Casals, Schneider (1961)
Pianist Mieczysław Horszowski (venstre) og fiolinist Alexander Schneider (høyre) var gode venner av Casals (i midten) som han spilte mye sammen med. Schneider spilte også en svært viktig rolle som organisator av Casals festivaler. Bildet viser dem i Det hvite hus i forbindelse med et opptreden i november 1961.

Casals gikk aktivt ut mot Francisco Franco og måtte i 1939 forlate sitt hjemland. Fra 1939 til 1956 bodde han i Prades i Pyrénées-Orientales i det sørlige Frankrike. Området grenser til Catalonia og er delvis katalansk-språklig. En halv million mennesker flyktet fra Franco-regimet over Pyreneene og ble internert i leirer i området. Casals engasjerte seg i kampen for å forbedre flyktningenes situasjon. Dette arbeidet preget livet hans i Frankrike.

Etter andre verdenskrig nektet Casals å opptre i hjemlandet og land som støttet Franco før demokratiet ble gjeninnført i Spania. Han trakk seg i protest i flere år komplett tilbake fra konsertvirksomheten og underviste. Elever fra hele verden kom for å ta timer hos ham. I 1950 lot han seg overtale til å bidra i en Johann Sebastian Bach-festival i Prades. Dette ble utgangspunktet for en årlig Casals-festival.

Siste år i Puerto Rico

I 1955 utviklet Casals et nært forhold til en av elevene sine, den 60 år yngre Marta ’Martita’ Montañez Martínez fra Puerto Rico. De reiste til Puerto Rico, som skulle bli Casals siste bosted. I 1957 ble de gift. Fra samme år arrangerte han årlige musikkfestspill i hovedstaden San Juan.

Casals fikk mange svært aktive år fram til hans død, med grunnleggelsen av Puerto Ricos symfoniorkester og konservatorium, kampen mot atomvåpen samt offentlige opptredener, blant annet i forbindelse med Rudolf Serkins Marlboro-festival, men også foran John F. Kennedy og FN.

Musikksyn, spillestil og repertoar

Casals med pipe (1961)

Casals spilte hovedsaklig på en forholdsvis liten venetiansk cello av Matteo Goffriller fra 1733, som man lenge antok hadde blitt laget av Carlo Bergonzi. Han brukte tarmstrenger for alle strenger selv etter andre verdenskrig, noe som var heller uvanlig i denne perioden.

Musikksyn og spillestil

For Casals var musisering knyttet til en følelse av undring og av å berøre eksistensielle erfaringer. Han lot seg dra inn i verkets emosjonelle atmosfære og hengav seg følelsene sine uten skam eller nøling. Følelsesuttrykket og tolkningen av musikken fløt uatskillelig i én strøm, som kunne sammenliknes med sang og språk.

Et grunnlegge prinsipp i Caslas undervisning var å vise hvordan tolkeren kan forstå frasenes ekspressive betydning og få fram dette ved å bruke blant annet dynamisk mangfold, rytmisk fleksibilitet, variabel bueføring og tonefarge. Vibrato, som tidligere ofte hadde blitt sett på som en form for ornament, var hos Casals ett av tonens attributter som måtte forandres med tanke på den musikalske konteksten. Selv intonasjonen var avhengig av tonens rolle eller betydning i frasen. Han spilte med såkalt 'ekspressiv intonasjon' der kun tonikaen, subdominanten og dominanten ligger fast.

Nøkkelen var for Casals å skape naturlig variasjon; kunsten å tolke et verk lå i å ikke spille alt eksakt som notert i notene. Han så på musikk som noe i konstant bevegelse, preget av naturlig og kontinuerlig spontanitet.

Repertoar

Casals hadde et nært forhold til J.S. Bach. Han spilte Bachs musikk daglig i mange år, både på cello og piano. Som 13-åring oppdaget Casals noter av Bachs cellosuiter i en butikk. Disse hadde fram til da vært lite populære og blitt sett på som øvingsstykker, men ble gjort verdenskjente av Casals.

Ellers lå mange av de tysk-østerrikske komponistene som Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Felix Mendelssohn-Bartholdy og Johannes Brahms hans hjerte nær. Dette blir særlig synlig i hans dirigentvirksomhet, i hans festivalprogrammer og i kammermusikken han spilte.

Den katalanske folkevisen/julesangen El cant dels ocells ('Fuglenes sang') var også viktig for Casals. Han spilte den som avslutning på alle konserter i eksilårene, og den ble slik en slags uoffisiell katalansk nasjonalsang.

Med tanke på det tradisjonelle cellorepertoaret debuterte han i Paris med konsertene av Édouard Lalo og Camille Saint-Saëns, men spilte også konserter av Joseph Haydn, Luigi Boccherini, Antonín Dvořák, Edward Elgar og Robert Schumann. Blant samtidig komponister gjorde han særlig en innsats for Emanuel Moór, Julius Röntgen og Donald Francis Tovey. Ellers framførte han også egne komposisjoner både som cellist og dirigent, men store deler av hans liv ikke i utstrakt grad. Av egne komposisjoner er oratoriet El pesebre ('Krybben') den mest kjente, som inneholder det for Casals viktige fredsbudskapet.

Priser og utmerkelser (utvalg)

  • gullmedaljen til Philharmonic Society i London (1912)
  • æresdoktor ved flere universiteter, blant annet Edinburgh og Barcelona
  • Grammy Lifetime Achievement Award (1989)
  • asteroid (39549) oppkalt etter Casals (2003)

Diskografi (utvalg)

De første kjente innspillingene av Casals er fra 1915: korte, populære sykker. Han prioriterte innspillinger lenge ikke på grunn av mediets begrensete tekniske kvaliteter. Mest berømt er hans inspillinger av Bachs cellosuiter fra andre halvdel av 1930-tallet. Fra 1950 ble svært mange av hans opptredener tatt opp.

  • Pablo Casals – The Complete HMV Recordings 1926-1955 (ni CD-er). Mieczysław Horszowski, piano, Alfred Cortot, piano, Jacques Thibaud, fiolin, London Symphony Orchestra, Czech Philharmonic Orchestra, Adrian Boult, dirigent, George Szell, dirigent, Landon Ronald, dirigent. Warner
  • Pablo Casals – The Philips Legacy (sju CD-er). Mieczysław Horszowski, piano, Sándor Végh, fiolin, Karl Engel, piano, Wilhelm Kempff, piano, Maurice Gendron, cello, Vegh Quartet, Ensemble of 102 Cellos, Orchestre de l'Association des Concerts Lamoureux. Decca

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Dokumentarer

  • Casals. La música por la paz av Laurent Dufreche (2011). Se den på YouTube (spansk)
  • Pablo Casals. Un músico pide un mundo mejor av Michael Meert (2003). Se den på YouTube (spansk med engelske tekster)
  • Song of the Birds: A Portrait of Pablo Casals av Anna Benson Gyles (1991). Se den på YouTube (engelsk)

Litteratur

  • Baldock, Robert (1993): Pablo Casals. Boston: Northeastern University Press. Les boka i Internet Archive
  • Bedu, Jean-Jacques (2012): Pablo Casals: Un musicien, une conscience. Paris: Gallimard. Les boka i Internet Archive
  • Blum, David (1977): Casals and the Art of Interpretation. New York: Holmes & Meier Publishers.
  • Corredor, Josep M. (1957): Conversations with Casals. New York: Dutton. Les boka i Internet Archive
  • Falta, Oskar (2019): A great wave in the evolution of the modern cellist: Diran Alexanian and Maurice Eisenberg, two master cello pedagogues from the legacy of Pablo Casals. Dissertasjon ved University of British Columbia. Last den ned her
  • Kahn, Albert Eugene; redaktør (1970): Joys and Sorrows by Pablo Casals. His own Story as told to Albert E. Kahn. New York: Simon and Schuster. Les boka i Internet Archive
  • Kirk, H. L. (1974): Pablo Casals. A biography. New York: Holt, Rinehart and Winston. Les boka i Internet Archive
  • Littlehales, Lillian (1929): Pablo Casals. New York: W. W. Norton & Company. Les boka i Internet Archive
  • Philip, Robert (1992): Early recordings and musical style. Changing tastes in instrumental performance, 1900-1950. Cambridge; New York: Cambridge University Press. Les boka i Internet Archive
  • Siblin, Eric (2009): The Cello Suites: J.S. Bach, Pablo Casals, and the search for a Baroque masterpiece. New York, N.Y.: Atlantic Monthly Press. Les boka i Internet Archive

Kommentarer (6)

skrev jon petter wettre

HeiJeg hadde et utspill til artikkelen om PAU CASALS, men var ikek klar over denne utspillsiden,og skrev det direkte inn under selve artikkelen

svarte Georg Kjøll

Hei Jon Petter. Som du skriver i endringsforslaget ditt er Casals fødenavn Pau, men han er kjent som Pablo internasjonalt, som det står å lese her: http://www.paucasals.org/en/PAU-CASALS-Biography/. Pablo Casals er også det desidert mest frekvente navnet,brukt klart mest i internasjonal omtale og i utgivelser. Derfor vil det også være mest søkt på hos oss.Det er svært vanlig at kunstnere bruker andre navn enn sitt eget døpenavn utenfor hjemstedet, og det at plateselskap, aviser og oppslagsverk benytter seg av en form over en annen behøver ikke bety noe som helst. Jeg tror også du står ganske ensom i å betegne det for tiden regjerende partiet i Spania som "fascistisk".Det sagt så legger jeg 'Pau Casals'inn i starten av brødteksten, slik at man vil finne begge formene i søk, og at Pau blir å finne på lik linje det internasjonalt mer kjente navnet. Med vennlig hilsen Georg

svarte jon petter wettre

Svar til Georg Kjøll:Casals het faktisk, som katalaner, Pau Casals, det er hans døpenavn, og bør være hovedordet, så er det naturlig at Pablo ,som er navnet han brukte internasjonalt, også nevnes, f.eks i parentes. Søk på spansk Wikipedia gir Pau Casals som oppslagsord, og selvfølgelig også søk på catalansk Wikipedia.På Casals tid var katalansk et undetrykt språk og Franco forsterket dette : hans idé var at catalanere, galiciere osv ikke eksisterte :alle skulle være “spanjoler”. Casals tok konsekvensen av dette, forlot landet og forble en konsekvent og høyaktet motstander av alt frankistisk hele sitt liv, ved bl.a konsekvent å nekte å opptre i land som anerkjente Franco. Nettopp derfor burde hans catalanske navn respekteres (særlig i et leksikon i et demokratisk land, og som støttes av Fritt Ord)Jeg har ikke sagt PP er fascistisk, det er det selvfølgelig ikke, men halvfascistisk, hvilket er noe helt annet.Det betyr at at har rester av denne tenkningen i sitt verdigrunnlag og praksis, men det har også innslag av populisme og annen billig retorikk, nasjonalisme og katolisisme samt selvfølgelig, innslag av liberalisme. Men det er ikke noe anstendig høyreparti som kan sammenlignes med f.eks det norske Høyre. Jeg er ingen ekspert på dette, så jeg er nok ikke funnet på dette eller er ensom i min vurdering om det, slik du antyder. PP ble stiftet av Franco-ministeren, Manuel Fraga, og flere av de fremtredende medlemmene har bakgrunn og har trådt sine barnesko og svunget sine faner i ungdommen i frankistiske barne . og ungdomsorganisasjoner, og noe oppgjør med forfølgelsene og folkemordet under Franco har de ikke villet ta inn over seg, men tvert imot motsatt seg . Bl.a har de straffeforfulgt og stoppet den internasjonalt kjente og anerkjente advokaten Garzón i dennes arbeid med å grave frem urett fra Francotiden og hans bestrebelser på å gjenopprette rettferdigheten overfor francotidens ofre. Min spanske svigerfar sier “jeg er ikke sosialist, men enhver som har et minstemål av anstendighet og æresfølelse må ta avstand fra det hykleri, idioti og uanstendighet som Partido Popular er et uttrykk for. Bare det spanske sosialistpartiet gjør dette” Mvh Jon Wettre

svarte Georg Kjøll

Hei igjen Jon PetterDet er mange internasjonale størrelser som er kjent under andre navn enn sitt fødenavn utenfor hjemstedet, jf. Cristóbal Colón, uten at dette betyr at det er et resultat av undertrykkelse. Med mindre du kan peke på at Casals eksplisitt tok avstand fra og motsatte seg bruken av Pablo internasjonalt, ser jeg ingen grunn til å forandre artikkeltittelen. Din subjektive mening om Partido Popular, og din svigerfars påstander om at 44,6 % av Spanias valgdeltakende befolkning i 2011 (eller kanskje til og med de 71,3 prosentene som ikke stemte på PSOE?) verken hadde anstendighet eller æresfølelse, er heller ikke noe leksikonet kan ta høyde for.Hilsen Georg

skrev jon petter wettre

HeiDet har seg slik at med Colombus og andre personer langt tilbake i tid har vi en tradisjon for spesielle norske eller tilpassede former (antakelig fordi vi var mindre språkmektige på den tiden) ,slik at vi f.eks kaller Magalhaes for Magellan og engelske konger for KARL. Ingen i dag vill finne på å kalle prins Charles for prins Karl. Din sammenligning er derfor irrelevant.Min fremheving er nettopp relevant. Når jeg viser til at til og med castiljanske wikisider KUN benytter Pau som oppslagsord er det et tegn på at selv kastiljansktalende har tatt innover seg at det katalanske språket er et eget språk som skal respekteres. Dette er vel en følge av den regionalisering av Spania (med ditto aksept av ulike språk og folk) som ble gjennomført av sosialister og det demokratiske sentrum - trass protest fra PP og deres forløpere. Jeg synes det er underlig at SNL i denne sammenheng faktisk henger igjen i gamle oppfatninger og går reaksjonens ærend. VI har forøvrig paralleller til denne stuasjonen i Norge; hvis vi går en drøyt hundre år til bake i tid ble norske stedsnavn - og delvis også personer- skrevet i danske former. Dette er for lengst rettet opp. (for enkelte samiske navneformer også) . Casals hadde sikkert ingen problemer med navnet Pablo- han brukte selvsagt dette navnet utenfor Catalonia - dette var jo også en helt annen tid,og det var andre normer og hensyn å ta. At han var en konsekvent forsvarer av humanistiske verdier og en like konsekvent motstander av all fascisme og diskriminering er jo noe han er minst like kjent for som for sin musikk, og det bragte ham jo til og med til nominasjonslisten for Nobels Fredspris og en egen fredsmedalje fra FN. Jeg mener at en slik personlighet fortjener å behandles med respekt, og vi bør derfor ikke først og fremst ta hensyn til hans motstandere, som vel er de eneste som ville ha innvendinger mot bruken av navnet Pau idag. At man i Francotiden forbød alle regionspråk og slo ned på regional egenart, er forøvrig godt kjent - og dette kjennetegner jo fascismen som ideologi.Nettopp derfor er det å insistere på katalanske former en viktig del av katalanernes markering av sin egenart og verdighet idag, og lite populært hosn PPs tilhengere, som gjerne er lite positive til Catalonia generelt. Selvfølgelig er dette med Pau og Pablo en bagatell ,men det er et viktig prinsipp her vi bør følge, og deter også i tråd med de humanistiske prinsipper og demokratiske tradisjoner et leksikon i Norge må være tro mot.Ang PP : Ellers synes jeg det er merkelig at du er så oppsatt på å forsvare dette partiet, (slik oppfatter jeg det ihvertfall) med den grumsete fortiden (og dets nokså ynkelige nåtid , se bare hva deres politikk på 2000-tallet har bragt Spania opp i idag). Deres rolle når det gjelder tildekning av fortidens grusomheter og angrepet på Garzón skulle være nok til at humanistisk innstilte mennesker i Nansens og nobelprisens hjemland tok avstand. Jeg har selvfølgelig aldri sagt at de spanjoler som stemmer på dette partiet ikke har anstendighet og æresfølelse, heller ikke at alle PP-folk er uanstendige, men det som vel er tilfelle hos mange spanjoler er at de har liten historiekunnskap og liten bevissthet om fortiden, særlig er dette tilfelle hos de yngre, naturligvis, som neppe vet hvem Franco var eller hva han stod for.Under diktaturet lærte man lite om samfunn og historie i spanske skoler,og de som gikk der har lite å formidle videre til ungdommen.Spania er et mindre opplyst samfunn en Norge, (og vi vet vel ikke så mye vi heller ) Spanjoler flest er vel mer opptatt av å tjene penger, glemme fortiden og se fremover, og ellers er det selvfølgelig mange innen PPs rekker som hadde slektninger som aktivt tok del i massakre og undertrykkelse og ikke ønsker dette brag t på bane. Dette er ikke synsing fra min side, kun fakta, men det er selvfølgelig subjektivt å føle avsky overfor all diskriminering og forfølgelse, enten det gjelder Stalin eller Hitler, fascisme i Spania eller i Norge.Her gjelder det likevel en konsensus i Norge, en skal ta avstand fra disse ting ,uten at en blir avfeid som sær og subjektiv av den grunn. Det er ikke annet jeg gjør, men jeg har nok ikke uttrykt meg klart nok.Mvh Jon W

svarte Georg Kjøll

Hei Jon Petter. Du har rett i at det er viktig å ha prinsipper rundt navnebruk og oppslagsord. Og vårt prinsipp er: vi bruker den mest frekvente og søkte formen som oppslagsord, med mindre det er spesielle hensyn som taler imot.Eksempler på spesielle hensyn mot å bruke det mest frekvente navnet som oppslagsord, er om dette navnet har oppstått på bakgrunn av en misforståelse, at det er en utdatert betegnelse som fortsatt "henger igjen" i dagligspråket, eller at den omtalte personen, eller fagfolk som forsker på den omtalte personen, eksplisitt motsetter seg og/eller argumenter mot slik bruk. Men ingen av disse unntakene er gjeldende i tilfelle Casals, og jeg vil derfor la oppslaget bli stående som det er nå.En god sommer ønskes fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg